top of page
  • Szerző képeKovács Gábor

Perun – az isteni sör

A legismertebb szláv söristen Radegast mellett nagy tiszteletnek örvend egy másik szláv istenség Perkūnas is.


Perkūnas a mennydörgés istene egész Kelet-Európában, ahol a név kultúránként hasonló: Perkūnas (litván), Perkons (lett), Perkūnas (lett), Pērkons/Perkonis (porosz), Perunu (óorosz), Pyerun ( Orosz), Piorun (lengyel), Perun (cseh), Perkūns (finn) és Perkele, Parkuns és Yotvingian. Ő volt a mennydörgés közös balti istene, a balti panteon egyik legfontosabb istensége.


Perkūnas elsősorban a termékenység istene, bár aszály idején állatokat áldoznak neki az időjárás megváltoztatásának reményében. „Amikor az állatokat leölik, akkor szokásuk szerint az egész környékről összejönnek az emberek, hogy ott együtt együnk és igyanak. Úgy tisztelegnek Perkons előtt, hogy először sört töltenek neki, amit aztán a tűz körül hordozzák, végül pedig ebbe a tűzbe öntik, és megkérik Perkonst, hogy adjon nekik esőt.


Az Uherský Brod-i sörgyárban 2011-ben kezdtek Perun néven egy különleges tízes sört főzni. A Perun, akárcsak a többi Janáček sör nem lett pasztörizálva, viszont az új trendnek megfelelően a sörfőzés utolsó fázisában hidegkomlózáson ment át. A sör így finom komlóaromával is gazdagabb lett zamatában.


Uherský Brod sörgyárát 1894-ben alapította František Bedřich Janáček és sörei is az alapító nevén kerültek forgalomba.. Amikor a sörgyár 2007-ben egy cseh befektetői csoport kezébe került, minden nagyon szépnek ígérkezett. Ám a Lobkowicz-csoport feje felett rövidesen viharfelhők kezdtek gyülekezni. 2020-ban a csoport a rossz gazdasági eredmények miatt júliusban az Uherský Brod-i sörgyárat zárták be és annak termelését vitték át a Černá Hora-i gyárba, majd az év végén a Hradišti nad Jizerou-i Klášteř-ben és 2021-ben Vysoké Chlumec-bem is leállították a sörfőzést. Sajnos ezen Perkūnas sem tudott változtatni.



A katolikusoknál nem söristeneket, hanem sörszenteket találunk: https://serteperte.blog.hu/2022/02/27/a_sor_szentjei



16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

UGAR

bottom of page