top of page
  • Szerző képeKovács Gábor

UGAR

Ember legyen a talpán, aki követni tudja a craft sörök színes és izgalmas világát. Arról ugyan nem tudunk pontos számot mondani, hogy hány sörfőzde sorolható ide, de két tucatnyi minimum akad. Ezek mindegyike az állandó szortiment mellett rendszeresen jelentkezik egyszeri limitált szériákkal, gyakoriak a kollaborációs főzetek is és bár csökken a számuk, de a gerillák is rendszeresen jelentkeznek újdonságokkal. Így végül is megszámlálhatatlan sör található ebben a piaci szegmensben, ahol hetente legalább egy új darab bemutatásra kerül.

Nem volt az másképp 2016-ban, amikor az Ugar Brewery Törökszentmiklóson megkezdte a sörfőzést. Mellékszál, de nem egészen értem, hogy ha már ilyen szép magyaros elnevezést választottak, mint az Ugar, akkor miért az angol Brewery kifejezést biggyesztették hozzá? Főleg úgy, hogy a mottójuk – nem pusztán sör – is a magyar Alföldet idézi.Az Ugar, ahogy az egy „kraft” sörfőzdétől elvárható elsősorban felsőerjesztésű sörökben utazik. A széria legújabb darabja, egy DDH Double NEIPA. Ezzel folytatják a nagysikerű Trailer sorozatot, amiben eddig is NEIPA változatokat főztek. A Trailer 003 egy kétszer hidegkomlózott Double New England IPA.

Mint a legtöbb nem tükrösen tiszta sör, így a NEIPA is meg kellett, hogy harcoljon a népszerűségért. A NEIPA lényegét azonban nem csak a „ködösség” adja, hanem a hidegkomlózás, aminek köszönhetően a hangsúly az erős komlókeserű helyett a komló lágyabb aromáira kerül.


Az Ugarnál emelték a tétet és egy 9,1 százalék alkoholtartalmú ízbombát alkottak. A felhasznált Talus, Idaho7, Simcoe, Mosaic komlók, a Verdant IPA-élesztő, valamint a hidegkomlózás során a literenként használt 18 gramm aromakomló garantálják, hogy a mandarinos, grapefruitos, parfümös íz és illatjegyek egy igazi csemegét jelenthetnek a NEIPA sörök rajongói számára.

21 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page